Gällande Västergötland är detta ett stort landskap i Sverige. I detta landskap innefattas hela fyra län. Dessa län är Västa Götalands Län, Hallads Län, Örebros Län och Jönköpings Län. Västergötland består också av två stift och dessa är Skara Stift och Göteborgs Stift. I detta landskap ligger Göteborg, som är Sveriges näst största stad, vilket medför att folkmängden i landskapet blir hela 1 293 500 invånare och dess yta en areal av 16 676 kvadratkilometer. Hertig och hertiginna av Västergötland är kronprinsessan Victoria och prins Daniel, och här är det ljung som är landskapsblomma och trana som är landskapsdjur. Områdets högsta punkt är Galtåsen, som ligger 361 meter över havet, och här finner du Vänern som största sjö.

Detta landskap gränsar också till Halland i syd, Kattegatt och Bohuslän i väster och i de norra delarna till Vänern, Värmland och Dalsland. Just namnet Västergötland har anor från Adam av Bremens tid, som redan på 1070-talet skapade ett latinskt namn för detta landskap som var Westragothia. Här skulle det dock ta ända fram till år 1317 innan detta namn fick sin stavning på fornsvenska, vilket då blev Wæstragötland. Idag är det dock Västergötland som gäller och här ska inte landskapet på något sätt förväxlas med länet, då dessa i många fall har helt olika gränsdragningar.

Västergötland erbjuder något för alla

Västergötlands lavästergötlandndskapsvapen fick sin nuvarande form fastställd redan 1884, men det skulle dröja ända till 1974 innan detta vapen registrerades hos Patent- och registreringsverket. I övrigt har Västergötland som landskap den välkända Göta Kanal rinnande genom många delar av landskapet. Sedan finns också militära förband, där det mest kända förmodligen är K3 i Karlsborg. För dig som är intresserad finns det mycket att se i detta landskap och ett besök här kan innebära mycket olika aktiviteter. Här spelar det ingen roll om du är intresserad av kultur och historia, eller om det är storstadens heta puls som lockar.