När det handlar om film finns det många som har detta som ett stort intresse, och här kan alla vara med framför TV-rutan. När det gäller att producera film och att vara med i dessa är det dock oftast Hollywood och Bollywood som gäller. I Sverige finns det dock ett annat alternativ, och det är att ta sig till Trollhättan. Här ligger Trollywood, som naturligtvis också spelar på ursprungsnamnet på samma sätt som de andra. Förutom Trollywood finns det även flera platser som har tagit Hollywoodinspirerade namn på olika platser i världen. Här kan du finna Kollywood, Nollywood och Dhallywood. Dock har just Trollywood lyckats riktigt bra med många av sina filmproduktioner.

Egentligen är Trollywood inte alls något som ens ligger i närheten av Hollywood, varken när det gäller kvalitetsproduktioner eller sttrollywoodorlek. Här handlar det istället om ett informellt namn på en produktionsplats i Trollhättan. Det mest kända företaget i filmstudion som är placerad i Trollywood är Film i Väst, som producerar nästan hälften av alla de svenska långfilmerna som du ser i butikernas hyllor. Från detta och andra bolag har det dock producerats många bra och kända filmer under årens lopp. Det verkar faktiskt som att detta koncept kommer att fortsätta producera en ganska hög och acceptabel kvalitet både för den svenska och internationella marknaden.

Kända filmer från Trollywood

Några av de mest kända filmerna som har producerats i det som kallas för Trollywood är Fucking Åmål, Dogville och Lars von Triers Dancer in the Dark. Här var det Fucking Åmål som satte fart på hela karusellen. Denna film fick även ett stort internationellt genombrott och gick då under namnet Show Me Love. Har du intresse av film och vill se hur dessa produceras på professionell nivå kan ett besök till här vara något som du ska sätta upp på listan inför nästa semester.